2017 was our 20th year online!

Welcome to the Piano World Piano Forums
Over 2.9 million posts about pianos, digital pianos, and all types of keyboard instruments
Join the World's Largest Community of Piano Lovers (it's free)
It's Fun to Play the Piano ... Please Pass It On!

SEARCH
Piano Forums & Piano World
(ad)
Best of Piano Buyer
 Best of Piano Buyer
(ad)
Piano Life Saver - Dampp Chaser
Dampp Chaser Piano Life Saver
Find a Professional
Our Classified Ads
Find Piano Professionals-

*Piano Dealers - Piano Stores
*Piano Tuners
*Piano Teachers
*Piano Movers
*Piano Restorations
*Piano Manufacturers

Advertise on Piano World

Who's Online Now
55 registered members (Beemer, accordeur, baudelairepianist, David B, Coker, AB99, 36251, BachToTheFuture, 14 invisible), 419 guests, and 570 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
(ad)
Estonia Pianos
Estonia Pianos
Quick Links to Useful Piano & Music Resources
Quick Links:
*Advertise On Piano World
*Free Piano Newsletter
*Online Piano Recitals
*Piano Recitals Index
*Piano & Music Accessories
*Live Piano Venues
*Music School Listings
* Buying a Piano
*Buying A Acoustic Piano
*Buying a Digital Piano
*Pianos for Sale
*Sell Your Piano
*How Old is My Piano?
*Directory/Site Map
*Virtual Piano
*Music Word Search
*Piano Videos
*Virtual Piano Chords & Scales
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Hop To
Using synthogy ivory with Focusrite Scarlett 2i2 #2295412 06/26/14 04:00 PM
Joined: Mar 2014
Posts: 33
M
Mawliet Offline OP
Full Member
OP Offline
Full Member
M
Joined: Mar 2014
Posts: 33
So I bought Synthogy ivory but the sound card could not take it so im using a Focusrite Scarlett 2i2 I plugged it in and installed the drivers and selected it as my driver in synthogy but it wont work. I am fairly new to this so can someone explain in detail how to get this to work?

(ad) ROLAND

Click Here

Re: Using synthogy ivory with Focusrite Scarlett 2i2 [Re: Mawliet] #2295424 06/26/14 04:37 PM
Joined: May 2014
Posts: 550
B
Beakybird Offline
500 Post Club Member
Offline
500 Post Club Member
B
Joined: May 2014
Posts: 550
Make sure that you select an individual piano from the Ivory library. Not until you select an individual piano will any noise come out. Other than that:

1) make sure that you are getting a MIDI signal when you play a key
2) make sure that the correct sound card is selected in the device menu

If you still can't get sound, go to Synthogy FAQ, contact Synthogy. They have nice customer service.

Good luck!


Roland FP-90; Pianoteq 6 + many add-ons; 2 Yamaha HS8s; ATH-M50X and Samson SR850 headphones; Xenyx Q802USB interface. 2; I make a living playing a Yamaha PSR-S970 with FBT Maxx 2a's, Crowne Headset Mic. I also play guitar.
Re: Using synthogy ivory with Focusrite Scarlett 2i2 [Re: Mawliet] #2295474 06/26/14 06:34 PM
Joined: Apr 2009
Posts: 4,935
D
dmd Offline
4000 Post Club Member
Offline
4000 Post Club Member
D
Joined: Apr 2009
Posts: 4,935
I can tell you that the problem is not with the audio interface because I use that exact same product and it works fine.


Don

Kawai MP11SE, Focal Professional CMS 40 near-field monitors, Yamaha HS8S Powered Subwoofer, SennHeiser HD 559 Headphones, Pianoteq and numerous other VSTs (Seldom Used)
Re: Using synthogy ivory with Focusrite Scarlett 2i2 [Re: Mawliet] #2295488 06/26/14 06:57 PM
Joined: Sep 2009
Posts: 10,435
MacMacMac Offline
Yikes! 10000 Post Club Member
Offline
Yikes! 10000 Post Club Member
Joined: Sep 2009
Posts: 10,435
Mawliet: Can you describe the connection from the piano to the computer? And from the computer to the Scarlett? And from the Scarlett to the audio system?

Re: Using synthogy ivory with Focusrite Scarlett 2i2 [Re: MacMacMac] #2295513 06/26/14 07:54 PM
Joined: Mar 2014
Posts: 33
M
Mawliet Offline OP
Full Member
OP Offline
Full Member
M
Joined: Mar 2014
Posts: 33
The piano and computer are connected by a midi cable and the scarlet is connected to the computer by usb

Re: Using synthogy ivory with Focusrite Scarlett 2i2 [Re: Mawliet] #2295535 06/26/14 08:31 PM
Joined: May 2011
Posts: 549
B
bfb Offline
500 Post Club Member
Offline
500 Post Club Member
B
Joined: May 2011
Posts: 549
there are others on this blog much more knowledgeable about this than me, but let me ask you this. Do you have midi-in and midi-out connections on your Scarlet box? I run ivory pianos- and my set up is i have my midi out from my DP going into my midi in on my interface (an M Audio 410 Firewire), and the midi in on the piano going into the midi out on the 410. I then have the 410 connected to my desktop computer via Firewire- for you it would be a usb connection. you must go into the set up of ivory and then tell it what to look for as to the location of midi out and midi in. and also where to route the sound. i'm out of town so i can't see the program to tell you beyond that.

someone else- feel free to chime in if i'm off base here


Steinway M; Roland V-Piano; Yamaha P250;
Ivory II Grands, Italian, American D; Galaxy Vintage D; True Keys American; UVI Yamaha C7; Ravenscroft 275; Garritan CFX
Re: Using synthogy ivory with Focusrite Scarlett 2i2 [Re: Mawliet] #2295554 06/26/14 09:13 PM
Joined: Mar 2014
Posts: 33
M
Mawliet Offline OP
Full Member
OP Offline
Full Member
M
Joined: Mar 2014
Posts: 33
there is a in and out but judging from the manual it looks like those are for speakers.
p.s. I know thats not the reason im not hearing anything because I tried plugging in headphones into the scarlet and I got nothing

Re: Using synthogy ivory with Focusrite Scarlett 2i2 [Re: Mawliet] #2295556 06/26/14 09:14 PM
Joined: Mar 2014
Posts: 33
M
Mawliet Offline OP
Full Member
OP Offline
Full Member
M
Joined: Mar 2014
Posts: 33
Although when selecting the scarlet audio driver I got an error saying something along the lines of dsound - failed to create capture buffer

Re: Using synthogy ivory with Focusrite Scarlett 2i2 [Re: Mawliet] #2295586 06/26/14 10:55 PM
Joined: Sep 2007
Posts: 16,017
Kawai James Offline
Yikes! 10000 Post Club Member
Offline
Yikes! 10000 Post Club Member
Joined: Sep 2007
Posts: 16,017
Originally Posted by Mawliet
Although when selecting the scarlet audio driver I got an error saying something along the lines of dsound - failed to create capture buffer


That sounds like it could be the cause of the issue.

Have you contacted the Focusrite/Synthogy technical support?
They're perhaps the best folks to assist you.

Cheers,
James
x


Employed by Kawai Japan, however the opinions I express are my own.
Nord Electro 3 & occasional rare groove player.

"I agree that the User Manual is very good." - arc7urus, March 2019

Moderated by  Piano World 

What's Hot!!
News from the Piano World
Our January 2020 Newsletter Available Online Now...
Free Piano Newsletter
----------------------
Posting Pictures on the Forums
-------------------
Forums RULES & HELP
-------------------
ADVERTISE on Piano World
Shop our Store for Music Lovers!
(ad)
Pianoteq
PianoTeq Free Trial
(ad)
Faust Harrison Pianos
Faust Harrison 100+ Steinway pianos
New Topics - Multiple Forums
Steinway fallboard lettering
by Lushey1 - 02/21/20 04:30 AM
How do you deal with sweaty hands?
by PracticingPianist - 02/21/20 01:34 AM
FP 90 Question...
by GWILLY - 02/21/20 12:27 AM
I am inspired to write some music
by MichaelJK - 02/20/20 10:51 PM
Forum Statistics
Forums41
Topics197,098
Posts2,928,235
Members96,057
Most Online15,252
Mar 21st, 2010
Please Support Our Advertisers


Faust Harrison 100+ Steinways

Dampp Chaser Piano Life Saver

 Best of Piano Buyer

PianoTeq Bechstein
Visit our online store for gifts for music lovers


 
Help keep the forums up and running with a donation, any amount is appreciated!
Or by becoming a Subscribing member! Thank-you.
Donate   Subscribe
 
Our Piano Related Classified Ads
| Dealers | Tuners | Lessons | Movers | Restorations | Pianos For Sale | Sell Your Piano |

Advertise on Piano World
| Subscribe | Piano World | PianoSupplies.com | Advertise on Piano World |
| |Contact | Privacy | Legal | About Us | Site Map | Free Newsletter |


copyright 1997 - 2019 Piano World ® all rights reserved
No part of this site may be reproduced without prior written permission
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3