Welcome to the Piano World Piano Forums
Over 2.5 million posts about pianos, digital pianos, and all types of keyboard instruments
Join the World's Largest Community of Piano Lovers (it's free)
It's Fun to Play the Piano ... Please Pass It On!

SEARCH
Piano Forums & Piano World
What's Hot!!
Posting Pictures on the Forums
-------------------
Forums RULES & HELP
-------------------
ADVERTISE on Piano World
(ad)
Piano Tuning
How to Tune Pianos
(125ad)
Piano Life Saver - Dampp Chaser
Dampp Chaser Piano Life Saver
(ad)
Piano Buyer Guide
Piano Buyer Spring 2017
(ad)
4th Finger Enigma Resolved!
Schumann's 4th Finger Enigma Resolved!
Who's Online Now
123 registered members (anotherscott, Beakybird, beeboss, Almaviva, 33 invisible), 1,028 guests, and 2 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
(ad)
Estonia Pianos
Estonia Pianos
Quick Links to Useful Piano & Music Resources
Our Classified Ads
Find Piano Professionals-

*Piano Dealers - Piano Stores
*Piano Tuners
*Piano Teachers
*Piano Movers
*Piano Restorations
*Piano Manufacturers

Quick Links:
*Advertise On Piano World
*Free Piano Newsletter
*Online Piano Recitals
*Piano Recitals Index
*Piano & Music Accessories
*Live Piano Venues
*Music School Listings
* Buying a Piano
*Buying A Acoustic Piano
*Buying a Digital Piano
*Pianos for Sale
*Sell Your Piano
*How Old is My Piano?
*Directory/Site Map
*Virtual Piano
*Music Word Search
*Piano Videos
*Virtual Piano Chords & Scales
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
#2246820 - 03/15/14 03:20 AM Is Cantabile considered to be a DAW?  
Joined: Sep 2012
Posts: 861
AZ_Astro Offline
500 Post Club Member
AZ_Astro  Offline
500 Post Club Member

Joined: Sep 2012
Posts: 861
Tempe, Arizona
Just a quick question here. [Edit: Er, maybe not so quick.]

I have Cantabile and use it to play VST pianos.

Recording is built-in. But there is no sequencing. And no editing. I guess this is what makes a DAW a DAW?

From the Cantabile web site:

http://www.cantabilesoftware.com/

Play VSTs, trigger media clips, instantly switch between songs, integrate with your existing hardware, control it all via MIDI and simply perform better.

On the same page, they call it a:

Real-time VST Host

VST instruments and effects turn your PC into an incredibly flexible sound and effects module.

Choose from the hundreds of free and commercial plugins available - everything from simple FM synths to high quality samplers, convolution reverb effects and more.

And, VST's only take up disk space - not the whole back of a van.


***

One of the testimonials says: "From a musician's point of view, this is the most valuable piece of software on my DAW." I wonder what this means. Does he/she use Cantabile along with a DAW? I wonder why.

Last edited by AZ_Astro; 03/15/14 10:17 AM.

Kawai KG-5. Korg SP-250. Software pianos: Garritan CFX, Ivory II, Ivory Am D, Ravenscroft, Galaxy Vintage D, Alicia's Keys, et al.
[Linked Image]
(ad) ROLAND

Click Here

#2246822 - 03/15/14 03:37 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: AZ_Astro]  
Joined: Jan 2014
Posts: 232
stamkorg Offline
Full Member
stamkorg  Offline
Full Member

Joined: Jan 2014
Posts: 232
No, Cantabile is a VST host and to my knowledge it is the best for live work

#2246833 - 03/15/14 05:03 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: AZ_Astro]  
Joined: Jul 2011
Posts: 3,009
dire tonic Online content
3000 Post Club Member
dire tonic  Online Content
3000 Post Club Member

Joined: Jul 2011
Posts: 3,009
uk south
Originally Posted by AZ_Astro
Recording is built-in. But there is no sequencing. And no editing. I guess this is what makes a DAW a DAW?

That's about it. From what I can gather Cantabile is a simple host/container, able to play a collection of VST instruments. If it records as well that must be a plus but to qualify for DAW status it would have to be a total working environment that can turn out a finished product with all necessary tools available or useable as plugins.

With editing, the sky's the limit so a decent DAW needs not just to be able to do 'everything' in MIDI and audio but to be capable of approaching every task in a variety of ways to suit various situations. That's why most decent DAWs are fairly mature products that have been developed over the years. Cantabile could gradually become a DAW (a young DAW) if its developers have the wit and patience to take it on. At this stage it would probably feel like reworking the wheel.

I don't know how Cantabile might be used in tandem with a DAW since the DAW already serves the host function. Anyone?

#2246839 - 03/15/14 05:56 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: AZ_Astro]  
Joined: Aug 2007
Posts: 337
minstrelman Offline
Full Member
minstrelman  Offline
Full Member

Joined: Aug 2007
Posts: 337
buffalo
well just wondering out loud, based on the little that I know and have recently learned with my excursion into the software piano world:
I have a DAW named Reaper.
and I have 2 piano SW programs.
Ivory II ACD, plays in Cantabile.
and Ravenswood.
that plays in UVI. they tell you that that can be used standalone (snap crackle pop.........boo), or as a VST, in a DAW.
I have done it both ways.
now, I wonder if I am guessing right, to think that Cantabile is different, in that it can only be used standalone?

(ad)
Piano & Music Accessories
piano accessories music gifts tuning and moving equipment
#2246847 - 03/15/14 06:20 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: AZ_Astro]  
Joined: Jul 2011
Posts: 3,009
dire tonic Online content
3000 Post Club Member
dire tonic  Online Content
3000 Post Club Member

Joined: Jul 2011
Posts: 3,009
uk south
Even though it's not a fully fledged DAW I think Cantabile is none the less at the top of the food chain, like Cubase and Reaper; you would use one or the other of them.

top tier--:Reaper, Cubase, Logic, Cantabile.... (loads of freewares too I've recently seen). These will all contain VST instruments.

second tier-----: Kontakt, UVI, Ivory pianos, Massive, pianoteq - these are all VSTis. Some of them, like Kontakt are containers (second tier) themselves, designed specifically to host sample libraries. The vast majority of VSTis are soft synths and don't host anything. Ivory is the odd-man out in that it is both a sample library AND a VSTi but NOT a container/host. Nor is it containable in a sample-player (e.g. Kontakt).

third tier------------: sample libraries. Can't exist in isolation so have to be hosted inside a special VSTi designed to hold them, e.g. the second tier components Kontakt, UVI, Halion.

Almost all second tier items can be used in stand-alone mode, just for simple playing without the need for a container. UVI unfortunately is VIlabs Achilles heel - it's buggy and not yet entirely happy working as a stand-alone as it should be. That's why we're having to host UVI in a top tier thingy.

#2246853 - 03/15/14 07:27 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: AZ_Astro]  
Joined: Aug 2007
Posts: 337
minstrelman Offline
Full Member
minstrelman  Offline
Full Member

Joined: Aug 2007
Posts: 337
buffalo
Fascinating.
Do you think it's a good idea to try Ravenscroft in cantabile? (Instead of UVI?) (It's been mentioned before but I haven't tried it yet.........thank you for thoughts.)

#2246856 - 03/15/14 07:35 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: minstrelman]  
Joined: Jul 2011
Posts: 3,009
dire tonic Online content
3000 Post Club Member
dire tonic  Online Content
3000 Post Club Member

Joined: Jul 2011
Posts: 3,009
uk south
Originally Posted by minstrelman
Fascinating.
Do you think it's a good idea to try Ravenscroft in cantabile? (Instead of UVI?) (It's been mentioned before but I haven't tried it yet.........thank you for thoughts.)

If that's possible then my overview is flawed. AFAIK you can't run Ravenscroft (3rd tier) in Cantabile (1st tier). It needs to be run in the only 2nd tier device that it was designed to work with, namely UVI. Then you run UVI in Cantabile ( I haven't figured out where MachFive fits into all this.)

#2246867 - 03/15/14 08:17 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: AZ_Astro]  
Joined: Mar 2007
Posts: 3,230
voxpops Offline
3000 Post Club Member
voxpops  Offline
3000 Post Club Member

Joined: Mar 2007
Posts: 3,230
Wales
Yes, Cantabile will host UVI, which can contain Ravenscroft. Running Ravenscroft that way solved all my issues with it. VI Labs knows that it is currently flawed within UVI (Windows), and UVI are supposed to be working on a fix.

Cantabile is a very useful tool, and a somewhat neater solution than hosting in a DAW, particularly for live use.


"you don't need to have been a rabbit in order to become a veterinarian"

mabraman, 2015
#2246878 - 03/15/14 08:53 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: AZ_Astro]  
Joined: Nov 2007
Posts: 951
johnlewisgrant Offline
500 Post Club Member
johnlewisgrant  Offline
500 Post Club Member

Joined: Nov 2007
Posts: 951
canada
Cantabile makes adding vst effects like reverb easy.

UVI, I think, has its own reverb; unless what I'm seeing is True Keys verb in the effects section.


#2246901 - 03/15/14 09:39 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: AZ_Astro]  
Joined: Aug 2007
Posts: 337
minstrelman Offline
Full Member
minstrelman  Offline
Full Member

Joined: Aug 2007
Posts: 337
buffalo
Super valuable information. Thanks guys.

#2246909 - 03/15/14 10:01 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: johnlewisgrant]  
Joined: Jul 2011
Posts: 3,009
dire tonic Online content
3000 Post Club Member
dire tonic  Online Content
3000 Post Club Member

Joined: Jul 2011
Posts: 3,009
uk south
Originally Posted by johnlewisgrant
Cantabile makes adding vst effects like reverb easy.

UVI, I think, has its own reverb; unless what I'm seeing is True Keys verb in the effects section.



Yes, for simple playing/recording a DAW is serious overkill not to mention more possible drain on the cpu.

If Cantabile gives you reverb also then all three devices have their own independent offerings.

#2246913 - 03/15/14 10:11 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: minstrelman]  
Joined: Sep 2012
Posts: 861
AZ_Astro Offline
500 Post Club Member
AZ_Astro  Offline
500 Post Club Member

Joined: Sep 2012
Posts: 861
Tempe, Arizona
Originally Posted by minstrelman
Fascinating.
Do you think it's a good idea to try Ravenscroft in cantabile? (Instead of UVI?) (It's been mentioned before but I haven't tried it yet.........thank you for thoughts.)


I figured out how run Ravenscroft inside Cantabile just this week. Except - Dire Tonic has it right. It's UVI Workstation that is the VSTI (and it hosts the Ravenscroft library of samples).

Thus I open up Cantabile, add a rack, and then add a VST plug-in to the rack. [That's the pointer to the UVI Workstation VST plug-in. It lives in C:\Program Files\Steinberg\VSTPlugins; and is named UVIWorkstationVSTx64.dll.] Then the UVI Workstation container opens up automatically and inside UVI Workstation you open up Ravenscroft or any other sound library that you may have; for example, I have Kawai EX in addition to Ravenscroft and load either one.

You can't run Ravenscroft without UVIWorkstation as the host.

It is working well and by running everything from Cantabile, I can record Ravenscroft, or Ivory II, or Alicia's Keys, just by turning on/off a plug-in. Pretty neat. And it opened up my ability to create the files for the Shootout thread.

Last edited by AZ_Astro; 03/15/14 10:24 AM.

Kawai KG-5. Korg SP-250. Software pianos: Garritan CFX, Ivory II, Ivory Am D, Ravenscroft, Galaxy Vintage D, Alicia's Keys, et al.
[Linked Image]
#2246918 - 03/15/14 10:19 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: stamkorg]  
Joined: Sep 2012
Posts: 861
AZ_Astro Offline
500 Post Club Member
AZ_Astro  Offline
500 Post Club Member

Joined: Sep 2012
Posts: 861
Tempe, Arizona
Originally Posted by stamkorg
No, Cantabile is a VST host and to my knowledge it is the best for live work


Aah. This would explain why the musician views it as important. He uses Cantabile and it presumably is lighter, quicker, more responsive, and just simpler for the musician's needs during live performance. Doesn't have all the extra trappings of a DAW.


Kawai KG-5. Korg SP-250. Software pianos: Garritan CFX, Ivory II, Ivory Am D, Ravenscroft, Galaxy Vintage D, Alicia's Keys, et al.
[Linked Image]
#2246958 - 03/15/14 11:40 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: AZ_Astro]  
Joined: Aug 2007
Posts: 337
minstrelman Offline
Full Member
minstrelman  Offline
Full Member

Joined: Aug 2007
Posts: 337
buffalo
Super helpful info again gang. thank you.
I will try it this way.
2 quick notes:
1) a feature of Reaper is that it goes easy on the cpu.
2) running rc/uvi in Reaper, I still had lots of snap crackle pops. The cpu usage was low. But still lots of artifacts.
Thank you so much again dire tonic and AZ, for your excellent help to make rc run right.

#2246961 - 03/15/14 11:45 AM Re: Is Cantabile considered to be a DAW? [Re: AZ_Astro]  
Joined: Apr 2012
Posts: 94
NormB Offline
Full Member
NormB  Offline
Full Member

Joined: Apr 2012
Posts: 94
Vancouver, BC
One thing is for sure: at least in my experience using Cantabile for live playing is very safe. I have never had it hiccup or in any way fail to do what it is supposed to do. Within its limitations it is pretty powerful. You can put two entirely different piano VSTs on different racks and switch between them seamlessly, chain VSTs, etc. Really neat product IMHO.


Moderated by  Piano World 

Piano Acc. & Gift Items in
Piano World's Online Store
In PianoSupplies.com ,(a division of Piano World)
our online store for piano and music gifts and accessories, Digital Piano Dolly, party goods, tuning equipment, piano moving equipment, benches, lamps Caster Cups and more.


Free Shipping* on Jansen Artist Piano Benches, Cocoweb Piano Lamps, Hidrau Hydraulic Piano Benches
(*free shipping within contiguous U.S. only)
(ad)
Pearl River & Ritmuller
Ritmuller Pianos
(ad)
Pianoteq
PianoTeq 6 Out now
(ad)
Lindeblad Piano
Lindeblad Piano Restorations and sales
ad
Pierce Piano Atlas


New Topics - Multiple Forums
How should I deal with a very defiant student?
by Erin13579. 10/19/17 11:19 AM
Incognito Pianists
by richardgoodman10. 10/19/17 10:45 AM
Kurzweil SP6 Availability
by Coker. 10/19/17 10:24 AM
Haiku
by malkin. 10/19/17 09:19 AM
Is there a chance for a VPC2 any time soon?
by vibraverse. 10/19/17 08:12 AM
Forum Statistics
Forums44
Topics182,373
Posts2,665,640
Members88,990
Most Online15,252
Mar 21st, 2010
(ad)
Accu-Tuner
Sanderson Accu-Tuner
Check It Out!
There's a lot more to Piano World than just the forums.
Click Here to
Explore The Rest of Piano World!!
Visit our online store for gifts for music lovers


 
Help keep the forums up and running with a donation, any amount is appreciated!
Or by becoming a Subscribing member! Thank-you.
Donate   Subscribe
 
Our Piano Related Classified Ads
| Dealers | Tuners | Lessons | Movers | Restorations | Pianos For Sale | Sell Your Piano |

Advertise on Piano World
| Subscribe | Piano World | PianoSupplies.com | Advertise on Piano World |
| |Contact | Privacy | Legal | About Us | Site Map | Free Newsletter |


copyright 1997 - 2017 Piano World ® all rights reserved
No part of this site may be reproduced without prior written permission
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0