Welcome to the Piano World Piano Forums
Over 2.5 million posts about pianos, digital pianos, and all types of keyboard instruments
Join the World's Largest Community of Piano Lovers (it's free)
It's Fun to Play the Piano ... Please Pass It On!

SEARCH
Piano Forums & Piano World
What's Hot!!
Hurricane Irma & Our Piano Friends!
--------------------
Posting Pictures on the Forums
-------------------
Forums RULES & HELP
-------------------
ADVERTISE on Piano World
(ad)
Virtual Sheet Music
Download Sheet Music Instantly
Virtual Sheet Music - Classical Sheet Music Downloads
Sheet Music...
(125ad)
Piano Life Saver - Dampp Chaser
Dampp Chaser Piano Life Saver
(ad)
Piano Buyer Guide
Piano Buyer Spring 2017
(ad)
4th Finger Enigma Resolved!
Schumann's 4th Finger Enigma Resolved!
Who's Online Now
51 registered members (arnobuyens, Beemer, barbaram, amad23, Andy001, 11 invisible), 1,404 guests, and 1 spider.
Key: Admin, Global Mod, Mod
(ad)
Estonia Pianos
Estonia Pianos
Quick Links to Useful Piano & Music Resources
Our Classified Ads
Find Piano Professionals-

*Piano Dealers - Piano Stores
*Piano Tuners
*Piano Teachers
*Piano Movers
*Piano Restorations
*Piano Manufacturers

Quick Links:
*Advertise On Piano World
*Free Piano Newsletter
*Online Piano Recitals
*Piano Recitals Index
*Piano & Music Accessories
*Live Piano Venues
*Music School Listings
* Buying a Piano
*Buying A Acoustic Piano
*Buying a Digital Piano
*Pianos for Sale
*Sell Your Piano
*How Old is My Piano?
*Directory/Site Map
*Virtual Piano
*Music Word Search
*Piano Videos
*Virtual Piano Chords & Scales
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
#2081472 - 05/12/13 04:56 PM CP5 metronome  
Joined: May 2013
Posts: 5
Roger Jones Offline
Junior Member
Roger Jones  Offline
Junior Member

Joined: May 2013
Posts: 5
Anyone know how to turn off the metronome click while recording
an audio file on CP5?

There seem to be two places where you can set the click on or off, but even with both these set to "off" when I start the
recording, the clicks start as well.


Last edited by Roger Jones; 05/12/13 04:57 PM.
(ad) ROLAND

Click Here

#2081494 - 05/12/13 05:49 PM Re: CP5 metronome [Re: Roger Jones]  
Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Dave Horne Online content
6000 Post Club Member
Dave Horne  Online Content
6000 Post Club Member

Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Vught, The Netherlands
I happen to have my CP5 set up in my living room and I found this easily enough.

Press Utility and go to page 7. The parameter to toggle is Click. Just toggle On to Off and that's that. There's no need to save the setting as settings in Utility are saved as soon as you change them.

duh ... I initially wrote the wrong parameter. I'll blame it on the wine. smile


Last edited by Dave Horne; 05/12/13 06:25 PM.


website | mp3\wav files | Yamaha AvantGrand N3 | Roland RD 2000 | Sennheiser HD 598 headphones
#2081505 - 05/12/13 06:09 PM Re: CP5 metronome [Re: Roger Jones]  
Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Dave Horne Online content
6000 Post Club Member
Dave Horne  Online Content
6000 Post Club Member

Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Vught, The Netherlands
... and there's a second method to turn off the metronome. When you press Record you'll see four LEDs on the right that come on. They refer to four pages of recording options, page 3 clearly shows you the option you're looking for.

Now, I found these methods without looking through the owner's manual. I'm guessing if you had simply spent a little more time you would have stumbled upon one of these methods. smile



website | mp3\wav files | Yamaha AvantGrand N3 | Roland RD 2000 | Sennheiser HD 598 headphones
#2081574 - 05/12/13 08:26 PM Re: CP5 metronome [Re: Roger Jones]  
Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Dave Horne Online content
6000 Post Club Member
Dave Horne  Online Content
6000 Post Club Member

Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Vught, The Netherlands
Originally Posted by Roger Jones
Anyone know how to turn off the metronome click while recording
an audio file on CP5?

There seem to be two places where you can set the click on or off, but even with both these set to "off" when I start the
recording, the clicks start as well.



I went back and reread your post.

Do you mean to say that you've already done what I wrote ... and you still had the clicks?

I not only toggled Click from On to Off but recorded as well to make sure the settings stuck as it were.



website | mp3\wav files | Yamaha AvantGrand N3 | Roland RD 2000 | Sennheiser HD 598 headphones
(ad)
Piano & Music Accessories
piano accessories music gifts tuning and moving equipment
#2081719 - 05/13/13 05:11 AM Re: CP5 metronome [Re: Dave Horne]  
Joined: May 2013
Posts: 5
Roger Jones Offline
Junior Member
Roger Jones  Offline
Junior Member

Joined: May 2013
Posts: 5
Thanks for your several replies Dave.

Yes that is what I am saying.
Both on page 7 of the utilities and also
on page 3 when I press record I have click set to off
but as soon as I press ">" the clicks start.

Also I am finding, with the recording set to
start on any key press, that the first few seconds
of the performance are lost.


#2081737 - 05/13/13 07:08 AM Re: CP5 metronome [Re: Roger Jones]  
Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Dave Horne Online content
6000 Post Club Member
Dave Horne  Online Content
6000 Post Club Member

Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Vught, The Netherlands
There have been OS updates for the CP5. You can download the latest from Yamaha's web site.

Here's a link to get you to the page ... link to downloads ...



website | mp3\wav files | Yamaha AvantGrand N3 | Roland RD 2000 | Sennheiser HD 598 headphones
#2081790 - 05/13/13 09:44 AM Re: CP5 metronome [Re: Dave Horne]  
Joined: May 2013
Posts: 5
Roger Jones Offline
Junior Member
Roger Jones  Offline
Junior Member

Joined: May 2013
Posts: 5
Originally Posted by Dave Horne
There have been OS updates for the CP5. You can download the latest from Yamaha's web site.

Here's a link to get you to the page ... link to downloads ...


I am already on version 1.20, which according to the UK website
is the latest version of the firmware.

Have you confirmed that on your CP5 when you switch off click
and start a recording you don't get the click?

#2081811 - 05/13/13 10:11 AM Re: CP5 metronome [Re: Roger Jones]  
Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Dave Horne Online content
6000 Post Club Member
Dave Horne  Online Content
6000 Post Club Member

Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Vught, The Netherlands
Roger, last night when I first started looking around in the Utility menu, I first toggled RecCnt (page 7) to Off and that seemed to solve this issue. I then went back and realized that I had missed the Click On\Off parameter and I went back and edited my post.

Toggle RecCnt to Off (as well as Click) and press REC to prepare recording followed by SYNC START but look at the screen and don't start playing until you're in measure 1. There were be a two measure count off.

This should be what you're looking for.




website | mp3\wav files | Yamaha AvantGrand N3 | Roland RD 2000 | Sennheiser HD 598 headphones
#2081862 - 05/13/13 11:50 AM Re: CP5 metronome [Re: Roger Jones]  
Joined: Aug 2012
Posts: 181
RonL Offline
Full Member
RonL  Offline
Full Member

Joined: Aug 2012
Posts: 181
I played around w the metronome last night - thought I could stop using my hand held metronome for my practicing and just use the internal one - am I being too picky to say I didn't like the sound of the metronome? LOL. I like a solid wooden sounding click, like on the old Franz metronome. Too many metronomes sound like they escaped from the ICU unit of a hospital.

#2081972 - 05/13/13 03:45 PM Re: CP5 metronome [Re: Roger Jones]  
Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Dave Horne Online content
6000 Post Club Member
Dave Horne  Online Content
6000 Post Club Member

Joined: Jul 2004
Posts: 6,065
Vught, The Netherlands
I want to apologize to Roger for one comment I made earlier in this thread. I didn't fully read his initial post.




website | mp3\wav files | Yamaha AvantGrand N3 | Roland RD 2000 | Sennheiser HD 598 headphones
#2083065 - 05/15/13 12:06 PM Re: CP5 metronome [Re: Dave Horne]  
Joined: May 2013
Posts: 5
Roger Jones Offline
Junior Member
Roger Jones  Offline
Junior Member

Joined: May 2013
Posts: 5
Thanks Dave for that last suggestion, which has fixed the
problem for me.

I had tried the RecCount setting before but for some
reason it didn't then sort the problem for me (perhaps
I had Click on).

Anyway I now have no clicks which is great.

The only other minor gripe I have is that I can't get it to
start the recording on the first key depression; it seems
only to be willing to start a countdown then.
I have a Yamaha P80 which works that way, but the P5 won't
do it.

Thanks for your help.



#2083068 - 05/15/13 12:08 PM Re: CP5 metronome [Re: Dave Horne]  
Joined: May 2013
Posts: 5
Roger Jones Offline
Junior Member
Roger Jones  Offline
Junior Member

Joined: May 2013
Posts: 5
Originally Posted by Dave Horne
I want to apologize to Roger for one comment I made earlier in this thread. I didn't fully read his initial post.



Hey, that's no problem at all.
You've been very helpful and fixed my problem, and I appreciate
that.

#2165264 - 10/12/13 12:48 PM Re: CP5 metronome [Re: Roger Jones]  
Joined: Jul 2012
Posts: 573
xorbe Offline
500 Post Club Member
xorbe  Offline
500 Post Club Member

Joined: Jul 2012
Posts: 573
Mt View, CA
Helpful thread was helpful, thanks Dave! I missed "RecCount". I had turned click off everywhere, yet CLICK CLICK CLICK *DING* CLICK CLICK CLICK *DING*


Moderated by  Piano World 

Piano Acc. & Gift Items in
Piano World's Online Store
In PianoSupplies.com ,(a division of Piano World)
our online store for piano and music gifts and accessories, Digital Piano Dolly, party goods, tuning equipment, piano moving equipment, benches, lamps Caster Cups and more.


Free Shipping* on Jansen Artist Piano Benches, Cocoweb Piano Lamps, Hidrau Hydraulic Piano Benches
(*free shipping within contiguous U.S. only)
(ad)
Pearl River
Pearl River Pianos
(ad)
Pianoteq
PianoTeq 6 Out now
(ad)
Lindeblad Piano
Lindeblad Piano Restorations and sales
ad
Pierce Piano Atlas


New Topics - Multiple Forums
Problematic trill in minute waltz
by zsolpyW. 09/21/17 04:34 AM
Hand size (Yuja Wang) picture
by phantomFive. 09/21/17 01:12 AM
Yamaha P255 controller iOS app
by fary. 09/20/17 06:06 PM
Suggestions needed
by Twinstter. 09/20/17 04:23 PM
Forum Statistics
Forums44
Topics181,954
Posts2,659,066
Members88,871
Most Online15,252
Mar 21st, 2010
(ad)
Accu-Tuner
Sanderson Accu-Tuner
Check It Out!
There's a lot more to Piano World than just the forums.
Click Here to
Explore The Rest of Piano World!!
Visit our online store for gifts for music lovers


 
Help keep the forums up and running with a donation, any amount is appreciated!
Or by becoming a Subscribing member! Thank-you.
Donate   Subscribe
 
Our Piano Related Classified Ads
| Dealers | Tuners | Lessons | Movers | Restorations | Pianos For Sale | Sell Your Piano |

Advertise on Piano World
| Subscribe | Piano World | PianoSupplies.com | Advertise on Piano World |
| |Contact | Privacy | Legal | About Us | Site Map | Free Newsletter |


copyright 1997 - 2017 Piano World ® all rights reserved
No part of this site may be reproduced without prior written permission
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0